Јубилеј – девет деценија играња фудбала у Владичином Хану

Фудбал је у Владичином Хану почео да се игра 1929. године у оквиру гимнастичке секције Соколског друштва. Кроз године, Фудбалски клуб „Морава“ је више пута мењао име, звао се и „Звезда петокрака“, „Пролетер“, „Алмин Морава“. Први пут упада у Нишку зону 1971. године, проласком кроз квалификације и победом Бореча из Доњег Милановца на две квалификационе утакмице у Мајданпеку. Нишка зона је била озбиљан ранг такмичења у старој Југославији, ту су играле цела источна и јужна Србија. Поделом земље, другачије су организоване лиге и зоне су биле подељене.

Први озбиљан тренер, Вештаревић из Врања, који је био проглашен за најбољег играча 20. века, долази у клуб 1974/75. године. Тада у овом месту креће експанзија фудбала и све селекције почеле су да функционишу. На ивици уласка у Српску лигу, остварени су изузетни успеси на низ утакмица, наишле су одличне генерације. Међутим, Лештаревић је после три године напустио клуб и десила се стагнација. Године 1982. испао је из Јужноморавске лиге која је играна са Лесковцем, а 1988/89. поново упао у Другу српску лигу. Тада се, са повратком тренера Алексића, окупљају млади спортисти који су били ван Хана и доводе нови из околине, оформљена је екипа која је остварила запажен успех.

У наредном периоду, са доласком новог руководства, наступиле су бројне промене. „Морава“ је изгубила задњу одлучујућу утакмицу против „Челика“ из Белог Поља на домаћем терену. Године 1995/96., када је дошао Крецоја, клуб се поново организовао и опет постао озбиљан тим у рангу у коме се такмичи. Комплетно је реновиран, дошли су играчи Антић, Пешић Џоба, Мувало, Штрумпф, Милутиновић, Аритоновић, Ристић. Генерација годишта 1979/80/81. била је веома јака. То је трајало до почетка рата 1999. године, када се лига прекинула, а „Морава“ је била на првом месту. Наступила је пауза од шест месеци. Хаотично стање у клубу владало је до 2001. године и био је на ивици да се угаси. Ипак је опстао захваљујући Стошићу, Тарзану, Милету Економу, Раки Манојловићу, Аци Младеновићу.

У међувремену, Слађан Миљковић и Слађан Алексић отворили су и регистровали Школу фудбала, у коју је ишло 100 до 150 дечака, све селекције. Радили су скоро две године и преузели клуб. Комбинацијом играча створен је јак први тим, који је остварио запажене резултате у Омладинској лиги региона источне Србије, другу по рангу. Тако „Морава“ може да се похвали да је у својој историји била прва једне зимске сезоне, убедљиво без пораза, у конкуренцији Блаца, Топличанина, Власине. То је њихов највећи успех, највиши ранг у коме су играли, и остварен је 2004. године, када су ушли у Српску лигу, и то баш када су славили 75 година постојања. Играло се чак до Свилајнца, Кладова, Неготина, Ћуприје, Крушевца. Прве године обезбедили су опстанак у лиги осмим местом. Другу годину апетити су расли, екипа је појачана. Клуб је остао са 4 бода, након пролећног дела са 36. За „Мораву“ су опет играли Милутиновић из Босне, Тричко из Ниша, Крстић који је био у Прилепу, Петровић из Сурдулице, Пешић. Клуб је, пошто се у целу причу умешала политика, испао као осми, због реорганизације у Фудбалском Савезу Србије. Након турбулентног периода, стабилност су вратили Алексић и Миљковић. Једне године стагнација, следеће већ први са млађим генерацијама. То је тињало до 2011/12. године, када су испали као последњи у лиги Пчињског округа. Три године су се борили како да се врате у Зону.

Клубом су продефиловали Милован Ђорић, Дујковић, Владимир Петровић Пижон, Мркела, Варга, Бата Мирковић, Зоран Лаковић, Радовић, Станишић, старе легенде и плејада великих играча. Организовани су били и турнири за млађе категорије, први у зиму 2001. године, под називом „Станко и Градимир Пришке“, када су гости били Кавадарци, Орка Скопље, БСК Бујановац. Међународној интернационалној школи присуствовали су Македонија, Босна и Херцеговина, Пелагићево, Маглај, под покровитељством УЕФА. Постојале су три „Опен фан“ школе фудбала, прва у Хану. Опрема је 2001. стигла од УЕФЕ, што је иницирало рад са млађим категоријама.

Најистакнутији појединци Фудбалског клуба „Морава“ од оснивања су Борис Станковић и Слађан Алексић, најбољи тренер Миљковић. Човек са највише одиграних утакмица Бранислав Радусиновић, најбољи стрелац свих времена, играч са стране и интернационалац Зоран Петровић из Сурдулице. Најбоља генерација је убедљиво 2004/05.

У Владичин Хан долазиле су екипа Црвене звезде 1996. године, потом Рад, Челарево, екипа из Македоније 2013. на првој утакмици која је била званична и уприличена интонирањем државне химне.

У оквиру ФК „Морава“ постоји секција ветерана, која егзистира 25 година, али је регистрована 2017., када је изгласано руководство. Они на годишњем нивоу реализују бројне акције, хуменитарне утакмице, турнире у малом фудбалу од којих је један Видовдански, коме је ове године присуствовало 80 гостију, између осталог, еминентни стручњаци. Праву промоцију ханског фудбала сада врше ветерани.

Поводом 90 година постојања Фудбалског клуба „Морава“, у Хали спортова у Владичином Хану је почетком децембра ове године одржан турнир у малом фудбалу за децу рођену 2008, 2009. и 2010. године. Надметали су се екипе ТСЦ Прокупље, Радник Сурдулица, Минералац Врањска Бања као и клуб домаћин. За све учеснике обезбеђени су пехари и медаље. Генерални покровитељ је општина Владичин Хан, а организатор Спортски савез општине.

Фото: приватна архива Слађан Миљковић и Хан инфо

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: