Илић: Млади дизачи тегова имају потенцијал да буду и јачи од нас

Фото: ФБ К.Д.Т. Морава Владичин Хан

Клуб дизача тегова „Морава“ из Владичиног Хана основао је пре 18 година Даворин Поповић под називом Спортски клуб „Морава 2001“. Првобитно су се чланови клуба такмичили у класичном дизању тегова и од самог старта у спортовима снаге остварују врхунске резултате. Тренинзи се одржавају у просторијама Спортске хале Гимназије и Техничке школе у Владичином Хану.

Након неког времена, Поповић је руковођење клубом предао Александру Станковићу Калчи, који га је изградио и повукао много младих такмичара, између осталих, и садашњег председника Александра Илића.

Најуспешнији такмичари клуба су Александар Станковић Калча, Александар Илић и Андрија Симоновић, а од женских представника Владана Радоњић.

Фото: Александар Илић

– Реновирани простор клуба и добри услови за тренинг дају одличне резултате. Наши успеси су многобројни, чланови нашег клуба су наступали на европским и светским такмичењима, сваке године освајамо пуно медаља. Тренутно радимо са неколико младих такмичара који имају потенцијал да буду и јачи од нас, наравно уколико наставе вредно да тренирају – рекао је председник клуба Александар Илић.

О успеху овог клуба најбоље говоре признања која добијају. У организацији К.Д.Т. „Морава“ и Пауерлифтинг савеза Србије, 30. новембра је у Владичином Хану одржано Државно првенство које је окупило најјаче људе Србије, где су чланови клуба у потиску са равне клупе дворучним тегом и бенч пресу остварили запажене резултате. Овоме је претходило такмичење „Трофеј Београда“ средином октобра, на коме прво место освојио Филип Ђорђевић, друго Стеван Стајковић а треће у категорији девојака Мирјана Илић.

Хански дизачи тегова су се и на отвореном првенству у Вршцу 31. марта ове године показали веома успешним. У дисциплини бенч прес наступили су Александар Илић и Филип Ђорђевић и освојили прва места. Илић са подигнутих 220 килограма у категорији тешкаша и Ђорђевић са подигнутих 150 килограма у категорији јуниора до 105 килограма.

Крајем прошле године, на традиционалном Пауерлифтинг такмичењу „Гала куп“ по ИПФ правилима које је одржано у Нишу, дизачи тегова су се надметали у три дисциплине: чучањ, мртво дизање и бенч прес. Том приликом су чланови Клуба дизача тегова „Морава“ освојили две златне медаље, Александар Вељковић је у мртвом дизању подигао 250 килограма, док је Филип Ђорђевић у бенч пресу подигао 150 килограма.

Са прошлогодишњег државног првенства у Бачкој Паланци, Ханчани су у своју општину донели три злата и титулу апсолутног победника такмичења. У категорији јуниора најбољи је био Филип Ђорђевић, у категорији сениора до 95 килограма Андрија Симоновић и у категорији тешкаша Александар Илић. Према коефицијенту, Илић је проглашен за најјачег такмичара у конкуренцији од око 60 учесника из целе Србије.

На „Сербиа опен“ такмичењу у Бачком Петровцу априла 2018., Клуб дизача тегова „Морава“ из Владичиног Хана постао је богатији за једну златну и три бронзане медаље. Игор Соколовић је освојио бронзу, Александар Стојилковић две бронзе, Алекса Драгутиновић нашао се на четвртом месту, док се златом окитио Филип Ђорђевић.

Дизачи тегова из Владичиног Хана, како су нагласили, имају амбициозне планове за 2020. годину и верују да ће наставити да нижу успехе, као и до сада.

Фото: приватна архива Александар Илић и ФБ К.Д.Т. Морава Владичин Хан

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: