Амбициозан улазак ханских рукометаша у 2020. годину

Рукометни клуб „Морава” из Владичиног Хана, како се у почетку звао, основан је деведесетих година. Сезона и званична такмичења почела су 1993/1994. године. Клуб су формирали представници мушког рукомета. Од оснивања, пуно је играча прошло кроз клуб. Углавном се такмичила једна селекција у званичним лигама Рукометног Савеза Србије. Радило се на томе да се ова врста екипног спорта са лоптом, у којој се такмиче две екипе са по седам играча на свакој страни, омасови, што је и сада приоритет. Од тада је велики број играча који су своје прве кораке направили у ЖРК „Морава” наставио да се бави рукометом у клубовима из окружења.

Сениорска екипа се надмеће у трећем степену такмичења и у прошлој сезони првенство су завршили на другом месту победивши све екипе осим првопласиране која је сада у Првој лиги Србије. Млађе категорије се надмећу у такмичењима Лиге млађих категорија Србије, где се као посебан успех издваја пласман две генерације 2002. и 2004. годиште на Државно првенство Србије. Тренутно су најбоље чланице клуба Сара Станковић, Теодора Ристић и Мила Станковић, које су као такве одабране у селекције Рукометног Савеза централне Србије у својим годиштима, 2004., 2005. и 2006.

Први тим већином је састављен управо од играча који су рођени од 2004. до 2006. године. Постижу добре резултате на разним турнирима тог узраста. У вези са тим, један од успеха је освојено треће место на Међународном турниру „Метеор” који се игра у Лесковцу, када је Теодора Ристић 2018. године била проглашена најбољим голманом. Рад на омасовљавању чланова клуба највише проистиче из промоције рукомета по школама и организације турнира у мини рукомету у оквиру Видовданских дана, где учествује до две стотине деце узраста до 11 година.

Са децом раде стручно оспособљени рукометни тренери Лидија Петковић, професорка физичке културе и Синиша Ристић, који осим у клубу вежба и са децом на Рукометном кампу „Борско језеро”.

– Доказ да смо на правом путу у свом раду је интересовање великих клубова за наше играче. Као најскорији пример могу да истакнем одлазак Саре Станковић у ЖОРК „Јагодина” – рекао је тренер Ристић и додао да се тренинзи за најмлађе чланове и стални упис за нове организују суботом и недељом у сали Основне школе „Свети Сава” од 9 до 11 сати ујутру. Он је нагласио да клуб тренутно има 60 редовних чланова, као и да се њихов број свакодневно увећава.

Планови су, према речима челног човека клуба, да сениорске екипе изборе пласман у виши ранг као и да се селекција Лиге млађих категорија пласира на државно првенство.

Клуб се у сезони 2019/2020. године са сениорском екипом такмичи у Другој рукометној лиги „Морава”. Укључен је и у надметања Развојне лиге јужне Србије, док млађе селекције учествују у такмичења Лиге млађих категорија са годиштима 2003. и 2007. Од ове године први пут се у нашем региону организује и Мини рукометна лига, у којој ће РК „Морава” показати своје умеће.

Фото: Синиша Ристић

Мушки рукометни клуб РСУ „Морава 84” постоји три године и игра Другу лигу „Морава”. Заједно са ЖРК, ради се на омасовљавању и развоју. Најистакнутији појединац је Александар Филиповић, голман који је бранио за неколико клубова у Србији, који са тренерима Лидијом и Синишом ради на јачању клуба и његовог напредовања.

Фото: приватна архива Синиша Ристић

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: