Настанак, развој и будућност КК „Морава” из Владичиног Хана

Кошаркашки клуб „Морава” из Владичиног Хана основан је октобра месеца 1975. године. Легенда каже да се покојни Станоје Стојановић Тане, смењени председник Фудбалског клуба, наљутио на своје другове и отишао у каменолом „Јединство” у Момином Камену и док још нису знали за његову смену, узео донаторство од тадашњих 700 динара. Тим новцем купио је прве дресове за кошаркашки клуб, који су били зелене боје. Због тог геста, кошаркашком клубу је дато име „Јединство” у знак захвалности.

Током 1976. године, кошаркашки клуб из Владичиног Хана под именом „Јединство”, такмичио се у Републичкој лиги Исток заједно са Напретком из Алексинца, Младошћу из Зајечара, Партизаном из Власотинца, Димитровградом, Куршумлијом. У тој сезони, „Јединство” је освојило осмо место са девет победа и девет пораза.

Станоју Стојановићу Танету највише су у то време у вези са организацијом и послом у клубу помагали уједно и најбољи играчи тима Миодраг Костић Шакнтра и покојни Предраг Станисављевић Меца. Годину дана касније, 1977. клуб је променио име у Кошаркашки клуб „Морава”, које и данас носи. И одмах на почетку, „Морава” је добила Осмосептембарску награду Скупштине општине, као најбољи клуб у Владичином Хану. Већ 1978. године, освајили су прво место у Јужноморавској регионалној лиги и обезбедили себи пласман у Републичку лигу Исток.

„Морава” је, од тада па све до данашњих дана, расадник талентованих кошаркаша а пре свега добрих и образованих људи. То је једна породица, која радо прихвата играче из других градова, који су бранили боје овог клуба. У првих десетак година постојања, за „Мораву” су играли искључиво играчи из ове општине, док су после тога боје „Мораве” бранили и Лесковчани, Врањанци, Власотинчани, Грделичани, Краљевчани, Прокупчани. Поред изванредних играча који су продефиловали клубом, треба истаћи Ивана Митића Бизона, једног од најбољих центара у Србији, који је прерано преминуо као и играча касније и врхунског тренера Јовицу Арсића, обојица из Лесковца.

Поред спортских успеха који су се мерили победама, плејада кошаркаша „Мораве” завршила је факултете. Академски грађани су постали Миодраг Костић Шкантра, Драган Младеновић Грга, Миодраг Стојковић Буре, Љубиша Банковић, Срђан Мијатовић Хамер, браћа Александар и Драган Живојиновић, покојни Небојша Антић Шум и Иван Марковић, као и много других. Већина бивших кошаркаша и даље је уз „Мораву” на сваком мечу када она, као домаћин, игра у својој хали.

„Морава” је годинама била стабилан члан републичког ранга такмичења и мало јој је фалило да се домогне степенице више, Прве Б лиге. То  се десило у сезони 2011/2012. када су кошаркаши „Мораве” остварили историјски успех са само два пораза за четири године такмичења у Првој српској лиги Исток.

Нова лига била је новина за све у „Морави” а и у читавом Владичином Хану. Некако је баш у то време стасала једна млада генерација кошаркаша, која је заједно са неколико играча из комшијског Радника из Сурдулице успела да се пласира и у најјачу Јуниорску лигу Србије.

Почетак припрема за Прву Б лигу није био превише оптимистичан јер у конкуренцији градова као што су Београд, Зрењанин, Суботица, Нови Сад, Крушевац, један мали Владичин Хан имао је за циљ само опстанак у дугом по рангу кошаркашком такмичењу у Србији. Искуство је говорило људима који су били у Управи клуба да је мала разлика између клубова који се боре за прво место и клубова који се боре за опстанак. Други велики проблем за кошаркаше „Мораве” била је и раздаљина између градова у којима се играју утакмице, јер се Владичин Хан налази на југу земље и свако гостовање изискује путовање дуже од стотину километара.

Првенство је почело поразом у Великој Плани, али пред препуном реновираном халом у Владичином Хану у другом колу шампионата пао је други тим Партизана предвођен садашњим интернационалцем у Немачкој, Михајлом Андрићем. Мини серија пораза, која је настала после пораза од Беовука, условила је рапсодију ханске кошарке. Редом су оружје положили Младост из Чачка, Раднички из Обреновца, Спартак из Суботице, Напредак из Алексинца, Пролетер из Зрењанина, Младост из Земуна и остали тимови из Прве Б лиге.

„Морава” је после ових победа заузела друго место на табели па су порасли и апетити око пласмана, помињала се чак и Прва лига, што је било нереално. Одласцима из клуба, најпре Станковића због болести а онда и најбољег играча Грујића у иностранство, мало су спласнуле нереалне амбиције појединих љубитеља кошарке. Управа клуба експресно је реаговала и у тим довела браћу Андрејевић из Лесковца, који су заменили играче који су отишли. До полусезоне је било победа и пораза, али скор од 8 победа и 5 пораза био је више него успешан за дебитанта у лиги. Дебитантска сезона је обезбедила опстанак у лиги, па се у нови шампионат ушло са новим амбицијама. Губитак бодова у новој сезони због ексцеса у мечу са Напретком из Алексинца у већ добијеној утакмици, коштао је „Мораву” испадања из Прве Б лиге. Ханчани су се вратили у Прву Регионалну лигу Исток, где са доста успеха играју и данас.

По испадању из другог ранга такмичења, Управа „Мораве” ослонила се на играче из својих редова, који су стасали у одличне појединце, који већ неколико година конкуришу за врх табеле. Капитен Миленковић, Стојановић, Костић, Станисављевић, у прошлој сезони Грујић и остали из „Мораве” екипа су за поштовање. У претходној сезони, прво местом је само несрећним сплетом околности измакло за длаку.

И ове године, „Морава” је при врху српсколигашке табеле и с правом конкурише за првака. Агилна управа коју чине председник Предраг Величковић, спортски директор Миодраг Костић и члан Управног одбора Александар Стојковић живе за кошарку и труде се да у овим тешким временима обезбеде услове за такмичење.

На врата првог тима куцају и неки нови клинци, синови бивших играча „Мораве”, Илића, Живојиновића и осталих, који ће у наредном периоду носити дрес клуба из Владичиног Хана. Млађе селекције „Мораве” са доста успеха играју у Регионалној лиги региона јужне Србије.

Ово је само мали део из историје једног кошаркашког клуба са југа Србије, који се воли свим срцем, за кога се навија и када губи мечеве и иза кога стоји цео Владичин Хан, општина на југу Србије.

Фото: приватна архива Миодраг Костић

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: