Виши ранг такмичења у сусрет јубилеју – Одбојкашки клуб „Морава“ обележава 20 година рада

Пре него што је 7. фебруара 2000. званично основан Одбојкашки клуб „Морава“ из Владичиног Хана, радио је у периоду од 1992. до 1994/95. године. Његов оснивач је Јовица Савић, који га и даље води.

У сусрет јубилеју – 20 година рада, клуб је напредовао један ранг такмичења. Од прошле године игра Другу лигу Исток. Ту постоје две селекције, сениори и јуниори, а чини их 20-ак такмичара. Још један од завидних резултата је учешће на финалном турниру Пионирских селекција Србије и улазак у осам екипа најбољих у земљи. Тренутна позиција на табели је последња за ту прву годину како се игра већи ранг, али им је циљ да напредују до краја сезоне.

Фото: Јовица Савић

– Да би се напредовало у спорту треба пуно пара, а пошто смо из мале средине, ограничени смо на општински буџет. Такмичили смо се до сада у Међуокружној лиги Лесковац, два пута смо је освајали, једном смо играли бараж за већи ранг и нисмо успели. Планови до краја шампионата су да не будемо последњи на табели, а од финансија зависи да ли ћемо да останемо у лиги или ћемо се вратити у најнижу. Ова лига је пет пута скупља у односу на најнижу – рекао је Савић.

Најистакнутији појединац Одбојкашког клуба „Морава“ је Никола Антић, који је своје прве кораке у овој врсти тимског спорта где се лопта удара руком преко мреже на противничку страну, направио у овом клубу и потом играо Супер лигу у Кладову, када је то била прва Супер лига Србије. Од осталих мушких представника је у неком претходном периоду одскочио Драган Стаменковић, који је играо у Хану па у Врању.

У последњих пет година не постоји интересовање мушке деце за одбојку, а уколико се неко одлучи да тренира, може то да учини у Основној школи „Свети Сава“ понедељком, уторком и четвртком у вечерњим часовима. Ту вежбају средњошколци али и неки старији појединци који имају више од 23 године.

Насупрот томе, све је веће интересовање женске деце за овај спорт. Савић води и Школу одбојке за девојчице за основце, тренутно их има 50-ак, оне се такмиче у ЖОК „Морава“ из Владичиног Хана. У овој приватној школи вежба се у три групе, њих 15 до 18 по једној. Ради се сваке године од 1. септембра до 1. јуна три пута недељно по сат времена и нема прекида за време празника и распуста. Узраст девојчица које тренирају је од 5. до 8. разреда основне школе, а у ЖОК-у су средњошколке па чак и неке старије.

Фото: Јовица Савић

–  Женска одбојка је баш на високом нивоу у Србији. Девојчице од 6. разреда почињу да тренирају. Од Лесковца према северу вежбају интензивније и то пет до шест пута недељно, на професионалном нивоу. Планови за нашу Школу одбојке су да најстарија категорија игра Пионирску лигу за ЖОК. Њихови резултати су ове године добри и надамо се проласку у полуфинале Првенства Србије за пионирке. Оне најмлађе треба још да раде и напредују како би кроз време могле да изађу на мегдан осталим девојкама – истакао је оснивач и тренер Одбојкашког клуба „Морава“.

Девојчице које желе да тренирају одбојку могу да се упишу у терминима за тренинг у понедељак, среду и петак у Основној школи „Бранко Радичевић“, од 17 сати и 30 минута до 19 сати и 30 минута. Најбољи узраст за полазнице су 3. и 4. разред.

– Код млађих генерација примећује се утицај нових технологија на спорт. Деца су слабија моторички и само гледају у телефоне и компјутере, што је највеће зло данашњице, а све мање се друже међусобно. То им се одражава на тренинге и резултате – нагласио је Савић.

Он је додао да је за здрави развој детета потребно да оно буде физички активно ако не свакодневно, онда бар једно пет сати недељно, дакле рецимо по сат времена радним данима, ако не викендом. То не мора да буде тренинг, него било каква спортска активност, на пример вожња бицикла или игра са другом децом.

Фото: приватна архива Јовица Савић

Медијски садржаји у склопу пројекта „Спортски поздрав“ суфинансирани су средствима из буџета општине Владичин Хан којима се остварује јавни интерес у области јавног информисања за 2019. годину.

Подели: