Златокоп добија нову светињу – цркву Светог Прохора Пчињског

У години великог јубилеја –  950 година од оснивања манастира Свети Прохор Пчињски и 700 година од његове обнове, радост је посебна за село Златокоп, а такође и за Епархију врањску, јер је у јуну положен камен темељац за прву цркву посвећену угоднику Божјем – Светом Прохору Пчињском.

На празник Светог преподобног Петра Коришког и Светог свештеномученика Доротеја, његово преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије осветио је темеље новог храма и положио камен темељац за изградњу прве цркве посвећене Светом Прохору Пчињском у селу Златокоп, општина Врање.

Његовом Преосвештенству у чину освећења и полагања камена темељца су саслуживали архимандрит мр Методије (Марковић) игуман светопрохорске обитељи, који је донео камен темељац из те свете обитељи, протојереј-ставрофор Бранко Ђорђевић, парох из Владичиног Хана, протојереј-ставрофор Небојша Стојадинов, архијерејски намесник пчињски, протонамесник Ведран Костић, парох врањски, и ђакон Миодраг Наумовић.

др Слободан Миленковић градоначелник Врања

Поред житеља села Златокоп, освећењу и полагању камена темељца присуствовао је и градоначелник Врања др Слободан Миленковић.

-У склопу обележавања 950-те годишњице Манастира Свети Прохор Пчињски, гради се још једна црква посвећена овом нашем великом светитељу. У реализацији пројекта Град учествује са 700.000 динара и драго ми је да ће село Златокоп добити цркву. Улажемо и у друге црквене објекте као што је манастир Свети Стефан у селу Жапско и манастир Свети Никола у Врању. Потребно је да постоји веза између Епархије врањске и града, како би смо све верске објекте обновили. Наставићемо да помажемо и подржавамо Епархију врањску и њене активности – рекао је Миленковић.

Иницијатива за изградњу храма покренута је од Црквеног одбора црквене општине Златокоп и мештана.

– Златокоп је село са преко 500 домаћинстава. С обзиром да је стара црква урушена, дошли смо на идеју да подигнемо нову светињу. Црква површине налази се уз сеоско гробље и имаће саборни карактер – рекао је Ивица Николић председник Месне заједнице Златокоп.

Мештани су срећни и задовољни што се у њиховом селу гради црква.

-Након добијања благослова од Епископа врањског, приступили смо изради пројектно техничке документације за изградњу овог православног храма. Након добијене грађевинске дозволе почели смо да градимо овај храм. За реализацију прве фазе радова помогао нам је град у износу од 700.000 динара и добровољни прилози мештана  – рекао је мештанин Златокопа Горан Трајковић.

У изградњу ове светиње која ће се простирати на 100 квадрата биће уложено 14 милиона динара.

Захваљујемо се на сарадњи Епархији врањској.

Извор: www.eparhijavranjska.org

Пројекат „Врањска Света Гора“ подржан је од стране Министарства културе и информисања Републике Србије на Конкурсу за суфинансирање проjеката производње медијских садржаја за радио и интернет медије у 2020. години.

Подели: