Против короне битна наша воља за животом

За многе ствари у животу лично искуство је најбољи пример. У вези са тим, епидемиолог Завода за јавно здравље у Врању др Слађан Станковић, који је на својој кожи осетио тежину тегоба заразне болести COVID 19, говорио је o вирусу корона о томе како се заразио, какав је био клинички ток, како је све то изгледало и колико дуго је трајало.

др Слађан Станковић

– Према неким мојим сазнањима, највероватније је до мог заражавања дошло на послу, извор је био ван установе, не од пацијената, већ од оболелих сарадника. Ти неки тренуци када смо без маске, када обедујемо, када пијемо кафу, били су довољни. Не само код мене, код десетак сарадника је била присутна корона вирусна инфекција. Томе су допринели и остали фактори као што су премор који је дуже трајао, затим постојање хроничног стања као што је бронхитис, код мене био присутан и постојао је кашаљ. У моменту када је организам био исцрпљен, десио се пропуст и дошло је до заражавања.

Клиничка слика, према Станковићевим речима, није била толико тешка. Радило се о лакшој упали плућа, губитку апетита и општом слабошћу организма која је трајала пет дана. Температуре није било.

– Одмах након враћања апетита и снаге, стање је било сасвим у реду. Попримило је повољан ток уз антибиотску и витаминску терапију. Најзначајније је било мировање у том тренутку. Код човека се тада поред жеље за оздрављењем јавља и страх, тако да не треба да дозволимо паници да нас психички савлада у неком моменту, јер је врло битна наша воља за животом. Поштовање свих терапијских процедура које су у складу са клиничком сликом доприноси оздрављењу.

Стање др Станковића није захтевало хоспитализацију у болници, већ је корона вирусну инфекцију прележао код куће. Било му је неопходно месец дана да се опорави и из читаве приче изашао је као победник.

– Посвећујем победу свим здравственим радницима у свету који се боре са COVID-ом 19, онима који нису успели да добију борбу, као и свима који су код нас у округу и у земљи даноноћно више сати радили. Мислим на оне који су били најизложенији и најекспониранији као што су анестезиолози и узоркивачи, наравно и сви остали. Такође онима који су све време поступали по терапијским протоколима и поштовали све процедуре при раду са пацијентима. И код нас је било смртних исхода.

Врањски епидемиолог је Врањанцима поручио да не треба за свако стање и сваки симптом, који чак и није корона вирусна инфекција, да захтевају тестирање. Они само треба да се јаве лекару, да то не избегавају јер је много нерегистрованих случајева због страха од губитка посла, стигме због присуства COVID-a 19, то мора да буде превазиђено. Још једном је апеловао на поштовање мера, јер су ефекти превентиве управо ти да долази до смањења оболевања.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

 

Подели: