Др Томић: Вакцина једина нада и лек против вируса корона

Епидемиолошка ситуација у Врању за сада је под  контролом. Инфективно одељење је смештено у згради Психијатрији која има дупло већи капацитет за хоспитализовање пацијената оболелих од корона вируса. Докторка Сузана Томић специјалиста ургентне медицине је од априла директно у контакту са пацијентима који су оболели од ове опаке болести.

-Вирус ковид 19 променио је начин живота, а што се тиче медицине ово је за нас новина. С обзиром на прве позитивне пацијенте током марта и вишемесечне борбе сада имамо неко искуство али ипак не знамо како ће се вирус убудуће понашати. Апелујем на грађане да се при првом симптому јаве лекару.  У Ковид амбуланти АТД раде се основне лабараторијске анализе, серолошки тестови, ПСР тестови и рендген плућа – рекла је докторка Томић.

Препорука докторке је да се грађани не лече сами код куће.

-Управо због тога имали смо најфаталније исходе. Вирус је такав да се не треба чекати. Вишедневна малаксалост, умор, кашаљ, недостатак укуса и мириса, температура – симптоми су због којих се треба обратити лекару.

Због корона вируса и мера превенције скоро да смо заборавили на друге болести.

-У центру пажње је Ковид 19. Са првом температуром прво помислимо на корону па на друге болести. Међутим, моја искуства у вишемесечном раду са пацијентима који су оболели од корона инфекције су показала да први симптом не мора да буде температура.

Грађани морају поштовати мере предострожности које је прописао републички Кризни штаб – ношење заштитне маске, избегавање већих окупљања и држање физичке дистанце.

– Ово није епидемија која ће само стати и да можемо да је заборавимо , истакла је докторка Томић,  тако да грађани морају да наставе да поштују прописане мере.Заштитна маска је обавезна у затвореном простору док је препорука носити на отвореном. Бољој слици до сада допринеле све предузете мере, а бољитак се осетио кад су скоро сви грађани прихватили социјалну дистанцу.

Једина нада и лек против корона вируса је вакцина – закључила је докторка Томић.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

Подели: