Др Стојилковић: Систем заштите није само у маски

Начелник Службе за пријем и збрињавање ургентних стања Здравственог центра у Врању др Љубиша Стојилковић истакао је да се примећује пораст броја оболелих као и да је у односу на број тестираних лоше то што је скоро сваки четврти пацијент позитиван на COVID 19.

– За пренос инфекције у некој групи где је 20 људи потребан је само један човек. У време док сам ја студирао, наши професори инфектологије су нам говорили да богиња не би било кад би сви на свету у једном сату носили маске. Толико је потребно да вирус не преживи. То ми је остало у сећању као нека водиља како треба да се понашамо. Неки поступци су били од раније препознати као спашавајући и користили се кроз различите варијанте.

Код пацијената постоји бојазан, објаснио је др Стојилковић, од тога да оду у Ковид зону, јер они у том тренутку у својој свести не могу да се сете контакта који би могао да сугерише Ковид инфекцију. Он је нагласио да и само појављивање у Ковид окружењу представља могућност новог заражавања.

– Дијагностика је направљена да може, у односу на ову болест, да се обави само у Ковид формацији. Значи, то је пријемна Ковид амбуланта у АТД-у, а касније наше Инфективно одељење, и све оне друге дестинације у вези са проширењем у зависности од прилива пацијената, броја прегледа, резултата налаза на тестирању, ми очекујемо.

На почетку, од тренутка када је проглашена пандемија од стране Светске здравствене организације, у нон-Ковид зонама бележио се мањи број пацијената. Али ванредно стање ипак није било никаква препрека да човек дође и потражи помоћ.

– Ковид заправо није могао да смањи број дугих хроничних незаразних болести које захтевају помоћ, сем када је реч о стањима која су, рецимо, узрокована стресом и хипохондријом. Са доласком лета, кренуло се са обављањем оних заказаних а неостварених прегледа. Онда је био огроман притисак на здравствену службу, поготово на Хитну, да се то искористи као пречица да се остваре неки прегледи потребни за неке друге, даље контроле. Ту увек буде проблема.

Систем заштите није само у маски. Она је бескорисна ако не покрива и нос и уста.

– Ја лично мислим да је најбоља заштита физичка. Кад би ми имали зид или неко стакло, онда не би било преласка инфекције. Ми то у обичном животу симулирамо носећи визире. Улазни пут није само нос, улазни пут су и очи, као и оно што остане на челу па пипнете руком и пренесете на уста, зато треба прати руке. Улазни пут је и преко одеће, мобилних уређаја, на тастатури и мишу компјутера, на радној површини, разни су начини трансмисије.

Др Стојилковић је поручио да разне теорије о настанку вируса COVID 19 треба оставити по страни. С обзиром на то да корона као болест и ентитет постоји, неопходно је избегавати социјалне контакте, носити препоручену опрему где су гужве и чекање у редовима, јер ћемо на тај начин скратити ово време у коме имамо обавезу за таквом врстом понашања до проналаска вакцине, која је цивилизацијско достигнуће које ће нас решити пошасти.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

Подели: