Корона није безазлена – вирус се веома брзо шири

Појава вируса корона марта 2020. године променила је животе многих људи. Не зна се одакле опасност вреба и непријатељ је невидљив. Они који су се суочили са овом заразном болешћу углавном су мало резервисани када је реч о јавном изношењу онога кроз шта су прошли. Ми смо разговарали са мајком младића од 25 година који је вирус прележао и из целе приче изашао као победник, о самом току развоја COVID-а 19. преносимо њихово искуство до ког смо дошли под условом да остану анонимни, јер нису желели да их људи по томе препознају, али су ипак сматрали да могу помоћи другима да избегну проблеме са којима су се они сусрели.

– Ми смо искрено можда мало закаснили јер смо мислили како ће бити боље. Међутим, тако није ишло. Ипак лекари када послушају плућа и погледају грло знају тачно у ком је пацијент стању. Гојазност је у његовом случају био фактор који отежава ситуацију. Све је почело са високом температуром, чак 40 степени у трајању од четири дана, и тада је пио парацетамол. Касније се све то више и више захуктавало. Кашаљ је почео да се појављује. Једанпут је попио бруфен када је била дилема да ли је то у реду, па сам сазнала после неког времена да он уопште није био сувишан у терапији. Јавио се у Ковид амбуланту и није имао стрпљења да сачека резултате а тада би га, највероватније, и хоспитализовали – изјавила је мајка и нагласила да је битно смештање на болничко лечење у периоду од три до шест дана јер се вирус веома брзо шири.

Младић је у болници лежао 13 дана и недостајао му је ваздух. Његове године су допринеле да му брзо буде боље као и то што није имао никакве посебне здравствене тегобе пре него што је оболео. Губитак мириса и укуса био је аларм, зато што температура може да се јави и из других разлога. То су основни симптоми, а све се дешавало упоредо, брзински, једно за другим.

– После неког времена, добио је гушење, потом и обострану упалу плућа. Када му се појавио проблем са шећером, већ је постало ризично јер ако се следећи пут разболи биће још теже. Кашљуцао је још месец дана након отпуста из болнице, требало је време да прође да се опорави. Давала сам му фервекс, витамине, чај од дивље купине. Имунитет му је вероватно био слаб. Много је битно шта се уноси у организам. Препорука је да се једе воће и поврће, а такође је битно да се људи много не друже, јер постоји вероватноћа да нако вирус унесе у кућу.

Као последицу короне он има проширења на срцу. Сада се добро осећа, придржава се свих превентивних мера, дистанце, носи маску, води рачуна о хигијени руку, и даље пије витамине. Саветује људе које воли да корона није безазлена.

– Лечио се укупно скоро два месеца, што је добро јер је углавном дужи временски период неопходан за опоравак, до шест месеци. Сви кажу да не треба да се излаже физичким и психичким активностима, ничим што замара. Ко није преживео тај облик који је он имао, не зна како је. Ја лично верујем да је већина људи прележала корону, а да тога нису ни свесни. Кад би се урадило масовно тестирање на антитела, свашта бисмо видели. Није једноставно.

Мајка младића који се излечио од COVID-a 19 апелује на све људе да се на преглед јаве на време, чим примете неки од симптома, јер онда могу брзо да се излече. Ако се чека, како каже, настаје проблем. Она наглашава да су сва истраживања која су вршили стручњаци тачна и да се коцкице полако слажу.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

Подели: