Делујмо превентивно и будимо одговорни према себи и другима

Вирус SARS-CoV-2 који изазива Ковид-19 откривен је у децембру 2019. године у Кини (Вухан) и до тада није био познат као тип корона вируса у људској популацији. Овај вирус се разликује од свих до сада познатих корона вируса.

Борба против Ковида 19 није завршена, епидемиолог ЗЗЗЈ Врање др Слађан Станковић подсећа грађане на препоручене мере којих се треба придржавати.

-Од почетка пандемије корона вируса, тачније од 6. марта, почеле су да се примењују превентивне мере – ношење заштитне маске, редовно прање руку и држање социјалне дистанце. Потребно је често прање руку сапуном и водом (у трајању најмање 20 секунди) или користите средство за дезинфекцију на бази 70% алкохола; избегавајте додиривање лица, уста, носа и очију; избегавајте блиски контакт са особама које имају симптоме инфекције органа за дисање; са саговорницима одржавајте раздаљину од најмање једног метра и користите маске које прекривају нос и уста када боравите у затвореним просторијама – рекао је  др Слађан Станковић епидемиолог.

Са почетком школске године већа је трансмисија вируса, да ли то представља проблем?

-Старије категорије и радно активно становништво ризичније су групе за обољевање. Код млађе популације, која може да оболи, инфекције су блаже. Препоруке за безбедан боравак у школе током трајања пандемије корона вируса су, између осталог, ношење заштитних маски, редовно прање руку, редовна дезинфекција и одржавање социјалне дистанце. Уколико се симптоми појаве у школи, потребно је да се особа са симптомима болести одмах јави у ковид амбуланту надлежног Дома здравља. Истовремено надлежна особа у школи коју одређује директор школе обавештава Завод за јавно здравље. При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције ученику одмах ставити маску и сместити га у просторију одређену за изолацију и обавестити родитеље и Завод за јавно здравље. О ученику, у соби за изолацију до доласка родитеља, потребно је да брине једна особа користећи маску и рукавице, а просторију након одласка детета очистити и дезинфиковати – рекао је  епидемиолог.

На свим граничним прелазима Србије појачана је и санитарна контрола због повратка туриста са летовања из земаља са повећаним бројем оболелих, а путници из земаља са неповољном епидемијском ситуацијом морају имати негативан Пи-Си-Ар тест. Сви грађани ће при преласку границе добити здравствено упозорење о обавезама које су дужни да испуне. Први корак је онлајн тест самопроцене на Ковид-19 на порталу Е-здравље, а који ће вам рећи да ли треба да се јавите у Ковид амбуланту. Све ове превентивне мере помажу да корона вирусну инфекцију држимо под контролом – нагласио је др Станковић.

Становништво је схватило озбиљност болести, тако да се може приметити поштовање превентивних мера које ће се у складу са епидемиолошком ситуацијом мењати. Епидемиолог др Станковић поручио је: „Делујмо превентивно и будимо одговорни према себи и другима“.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

 

 

Подели: