Маска императив при сваком контакту јер њоме штитиш и себе и човека са којим разговараш

Начелник Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику др Небојша Милосављевић прележао је вирус корона. Пре него што се заразио, месецима је јачао имунолошки систем различитим природним препаратима, све време је користио заштитну маску и рукавице, није осећао малаксалост и могао је да се креће, имао је само температуру. Када су налази показали да му је ниска вредност леукоцита, кренуо је са агресивном терапијом. Након изолације од 14 дана, релативно брзо се вратио на посао.

– Мерим температуру у једном тренутку и видим 38,3, питам се да ли је могуће. Мерим опет кад оно 38,8, мислим шта је сад ово јер је и даље не осећам. Она расте, ја знам да ништа друго као могућност у том тренутку није било у оптицају сем короне. Након тога, следећег дана урадим лабораторијске анализе. Моји су се убрзо потом разболели. Мој отац је практично месец дана био потпуно изолован. Све време смо се контролисали, температура се јављала поново. Помислио сам како сам се 4 до 5 месеци чувао и пазио, па на крају крајева, рекао сам, видећемо како ћемо са том короном – изјавио је др Милосављевић.

Он ово искуство назива лошим јер су многи млади људи умрли и никоме није јасно на који ће начин болест да се испољи. Он је нагласио да је пресудно да човек има позитиван став, да пацијенти треба да се јављају одмах лекару, да се у сваком тренутку проверавају здравствено стање, дисање и одговор на терапију.

– Мислим да пуно људи који су умрли, нажалост, су мислили да ће то проћи лагано. Они су каснили у тој причи. Ја сам, на срећу, прилично брзо изашао из тога, осећао сам се коректно, само је постојао мањак енергије. Створио сам неку заштиту и мислио да ћу моћи лаганије од других колега да кренем у борбу која је и даље трајала – нагласио је начелник Службе за радиолошку и ултразвучну дијагностику.

О младим колегама има само речи хвале. Кажу да су се сјајно снашли у борби против невидљивог непријатеља као и да су оправдали поверење које им је указано. То су људи са свежим знањем, познају нове технике које су изучавали на студијама и изузетно су ангажовани и спремни, међу њима нема сујете.

– Моје колеге су имале бурније искуство иако су млађе од мене. Нису могли да ходају, да се покрену, осећали су се немоћним, имали су гушење. И мени је сатурација падала на неких 92 – 93, али то је све нешто што је прихватљиво. Кад имаш да бринеш и о другима, то је још мало оптерећујуће, али ипак, с друге стране, не смеш да показујеш страх јер као здравствени радник треба друге да бодриш у тој борби – приметио је он.

Доктор је пацијентима поручио да чувају своје и здравље блиских особа јер ће то утицати и на стање осталих људи са којима се долази у контакт.  Маска је средство које представља највећи ниво заштите, објаснио је др Небојша Милосављевић, јер њоме штитиш и себе и човека са којим разговараш. Она је императив при сваком контакту. Квалитет маски је различит: хируршке штите активно 2 сата, Н-95 6 сати, али свакако помажу и оне платнене. Такође је истакао да је одговорност грађана према здрављу сада на вишем нивоу.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

Подели: