Др Антић: COVID 19 нас је научио да више поштујемо своје здравље

Колико је подигнута свест грађана у односу на претходни период о значају превентивних мера?

– Због великог броја заражавања у другом пику таласа корона вируса, подигнута је на неки начин свест грађана. Ковид нас је окупирао, ја и моје колеге смо живели 24 сата са тим вирусом у претходном периоду. Примарна заштита је веома значајна. Ковид амбуланта у Врању где су били лекари из примарне заштите и лекари опште праксе као и лабораторија заправо су бранили болнички део здравственог система од пацијената јер су сви сумњиви на ковид 19 ту долазили. Свакодневно разговарајући са пацијентима, пријатељима, познаницима подигли смо свест грађана. После свих предузетих мера показали смо колико су значајне превентивне мере. Сваког понедељка Здравствени центар у Врању добија заштитну опрему за све своје запослене.

Са којим симптомима пацијент треба да се обрати лекару?

– Ковид 19 је системска болест. Симптоми су различити у зависности који орган вирус нападне. Постоје респираторне, дигестивне и кардиолошке тегобе. Корона вирус напада плућа, а два главна симптома су температура и суви кашаљ. Континуирани кашаљ значи кашљање које траје дуже од сат времена .То може довести до недостатка даха, што се често описује као интензивно стезање у грудима, отежано дисање или осећај гушења. Имате повишену температуру изнад 37,8 степени Целзијусових. Због тога можете осећати врућину или језу и дрхтавицу. Као симптоми се наводе и бол у грлу, главобоља и пролив, као и губитак чула мириса и укуса. Поред кашља и температуре  ту је и губитак укуса и мириса. Потребно је пет дана да се симптоми појаве, али код неких људи тај период траје и дуже.Било је здравствених радника код којих је почетак инфекције ковидом био са блажим симптомима да би се након пет дана развио у тешку клиничку слику. Морамо појачати исхрану, користити витамине и имати позитиван став, нагласила је докторка Антић.

Да ли је Здравствени центар Врање спреман за пораст броја оболелих од ковида 19?

– Ми смо организационо веома спремни и имамо где пацијенте да хоспитализујемо. Имамо велико искуство сада за разлику од почетка пандемије када је корона вирус била непознаница за све нас. Служба радиологије добила је појачање, три млада лекара од којих је двоје завршило своје специјализације, тако да је сада у Служби радиологије десет лекара.

Колико је значајно вакцинисати се против сезонског грипа?

– Јако је битно вакцинисати се, то је и препорука струке. У Здравственом центру у току је вакцинација против сезонског грипа и интересовање грађана је велико. Ради се и на пунктовима у Кривој Феји, Врањској Бањи, Пољаници и Барелићу. Препорука је да се вакцинишу сви хронични пацијенти (кардиолошки, онколошки, уролошки пацијенти, дијабетичари), сви старији суграђани, здравствени и просветни радници, полиција, војска предшколска и школска деца.

Једна обична заштитна маска штити нечији живот од ковид инфекције – порука је докторке Љиљане Антић директорке Здравственог центра Врање. Ковид 19 нас је научио да више поштујемо своје здравље и морамо бити одговорни према себи и другима.

Пројекат је суфинансиран средствима Министартва културе и информисања, а изнети ставови нужно не  изражавају ставове органа који је суфинансирао пројекат.

Подели: